Wat je kunt doen aan je dieronvriendelijke pensioen
Nieuws
Als je aan je pensioen denkt, denk je aan niet meer hoeven werken. Misschien aan een bankje in het park, aan vrijwilligerswerk, kopjes koffie, leuke uitstapjes en een fijne, zorgeloze tijd zonder iets te moeten. Je denkt waarschijnlijk niet aan dieren, behalve misschien een blokje om met je hond. Toch hebben dieren en je pensioen veel met elkaar te maken. Dit is hoe het in elkaar zit en vooral: hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw pensioen niet bijdraagt aan dierenleed.
Pensioenfondsen, met ABP voorop, investeren miljarden in de intensieve veehouderij. Zo draagt jouw pensioen mogelijk bij aan plofkippen, kooivarkens en veefabrieken.
Kortgezegd: je draagt met je pensioen bij aan dingen waaraan je als dierenvriend absoluut niet wilt bijdragen. Misschien denk je: maar ik zit vast aan mijn pensioen, ik kan er niks tegen doen. Ja, je bent als werknemer nu eenmaal gebonden aan het pensioenfonds van je werkgever. Maar... dat betekent gelukkig niet dat je er niks tegen kunt doen. Een aantal tips:
1. Schrijf je pensioenfonds aan om diervriendelijk te investeren
Je bent klant van een pensioenfonds en klant is koning. Het belangrijkste voor het pensioenfonds zou een toekomst voor haar deelnemers moeten zijn. Ben jij het niet eens met hun beleggingen, bijvoorbeeld omdat deze de levens van dieren schaden, dan kan jij je stem laten horen. Zo heb jij bijvoorbeeld als klant altijd het recht om te vragen naar de investeringen die ze doen en mag je hierover te allen tijde mailen of bellen.
2. Stuur een klacht via de Eerlijke Geldwijzer
World Animal Protection is lid van de Eerlijke Geldwijzer. In dit verband motiveren we, samen met andere organisaties, financiele instellingen om verantwoorder te beleggen en investeren. Natuurlijk ook op het gebied van dierenwelzijn en klimaat. Via de Eerlijke Geldwijzer kun je ook een klacht (of compliment) sturen naar je pensioenfonds.
3. Neem oud pensioen mee naar je nieuwe pensioenfonds
Op mijnpensioenoverzicht.nl kan je zien waar je pensioen hebt opgebouwd. Ben je naar een nieuwe werknemer gegaan en heb je daar een nieuw pensioenfonds? Dan kan je eerder opgebouwd pensioen meenemen. Zo kan je bijvoorbeeld je geld weghalen bij ABP en overdragen aan bijvoorbeeld ASR. Dit heeft waardeoverdracht. Meer informatie vind je op de website van je nieuwe pensioenfonds.
4. Benader de directie of het bestuur van je bedrijf/organisatie
Met een collectief sta je nog sterker. Start een petitie binnen je bedrijf of organisatie, of stuur vanuit medewerkers een officiële brief aan de directie of het bestuur. De leiding van een organisatie of bedrijf heeft, met uitzondering van overheid en onderwijs, een keuze in waar ze het pensioen van werknemers beleggen. Dit betekent dat zij ook invloed hebben op het pensioenfonds. Laat dus bij hen je stem horen. Is de overheid je werkgever of zit je bij het onderwijs? Dan is ABP wel het aangewezen pensioenfonds. Toch kun je ook dan collectief van je laten horen, zo riepen medewerkers van de Universiteit van Amsterdam eerder het college van bestuur van de universiteit op om zich uit te spreken tegen de investeringen van ABP in de fossiele industrie. En met resultaat! ABP besloot na ophef niet meer te investeren in fossiele brandstoffen.
5. Spread the word
Last but not least is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van wat er met hun pensioen gebeurt. Een pensioenfonds dat investeert in wereldwijde veefabrieken resulteert in ontzettend veel dierenleed en in een pensioen zonder toekomst, voor mens en dier. Zorg er dus voor dat dit verhaal breder bekend wordt door dit te delen met bekenden. Praat erover en onderneem actie. Dan hebben we een betere wereld en toekomst voor iedereen!
6. Steun ons werk
Samen met overheden, gemeenschappen, bedrijven, andere goede doelen en met jou komen we tot duurzame oplossingen, om nu én in de toekomst dieren wereldwijd te kunnen beschermen. Zo maken we samen het verschil voor grote aantallen dierenlevens. Voor altijd. Doe je mee?