Wat moet je doen als je online dierenleed tegenkomt?
Nieuws
Misschien zie je het wel eens voorbijkomen: online dierenleed. Aapjes die op hun achterpoten lopen, honden die worden gepest voor een video – helaas staat social media er vol mee. We geven je een aantal tips voor wanneer je deze content tegenkomt.
Dierenfilmpjes zijn enorm populair op sociale media. Logisch, want wie houdt er niet van kattenfilmpjes? Helaas zijn niet alle dierenvideo’s die je tegenkomt op TikTok, Instagram en Facebook diervriendelijk. En soms wordt dierenleed goed verborgen. Toch is het belangrijk dat we dit soort content herkennen, want hoe populairder de video, hoe groter de kans is dat de maker er geld aan verdient. World Animal Protection maakt deel uit van de Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC). Samen met de andere leden stelden we vijf stappen samen tegen online dierenleed.
1. Herken online dierenleed
Niet al het dierenleed is even makkelijk herkenbaar. In sommige video’s is het heel duidelijk, zoals apen die gemarteld worden. Maar er is ook content waarvan je op het eerste gezicht misschien niet zou denken dat er dierenleed achter schuilt. Neem bijvoorbeeld een babyolifantje dat wordt gewassen, of een plompe lori die wordt gekieteld door een mens. Toch zijn dit twee voorbeelden van gruwelijk dierenleed. Ook zijn veel video’s van dieren die gered worden nep en in scene gezet voor likes. Dieren worden expres in gevaarlijke situaties gebracht, zodat ze ‘geholpen’ kunnen worden. Op de website van SMACC vind je alle thema’s en categorieën.
2. Rapporteren
Rapporteer altijd de video of foto én het account dat dierenleed plaatst. Sociale media zoals Instagram, TikTok en Facebook hebben allemaal hun eigen functie waarmee je content kunt rapporteren. Hoe vaker een bericht of account wordt gerapporteerd, hoe groter de kans dat het verwijderd wordt. Veel websites hanteren een systeem waarbij dierenleed automatisch gedetecteerd wordt, maar in de praktijk werkt dit nauwelijks. Daarom is het belangrijk dat video’s altijd gerapporteerd worden.
3. Kijk niet naar de video’s
Zoek deze content nooit zelf op, en als je online dierenleed tegenkomt, kijk de video’s niet tot het einde. Als dit soort posts veel views krijgen, groeit de populariteit. Op deze manier kan de maker er meer geld mee verdienen. Vaak zie je aan de thumbnail, titel of beschrijving al wat er speelt, dus let hierop voor je op afspelen klikt.
Foto door SMACC
4. Geen interactie
We snappen heel goed dat je een boze reactie wilt achterlaten, of misschien andere kijkers wilt waarschuwen. Toch is het beter om dit niet te doen: ook reacties genereren meer populariteit en maken deze video’s zelfs winstgevend. In plaats daarvan kun je het beste direct rapporteren.
5. Deel nooit een video
Deel nóóit een video met dierenleed. Ook niet om mensen te waarschuwen, of om hem aan je vrienden te laten zien. Delen draagt wederom bij aan de populariteit van het account, waardoor alleen maar meer mensen het te zien krijgen.
Het beste is dus altijd om content te rapporteren. Ook kun je een melding maken via de website van SMACC. Hier selecteer je het platform en de categorie, zodat we content kunnen verzamelen en de verschillende sociale media beter op dierenleed attenderen. Wil je meer weten over online dierenleed?