A piglet

Wisselen van zorgverzekeraar? Vergeet de dieren niet!

Nieuws

Elk jaar rond deze tijd worden ze bekend gemaakt: de premies van de zorgverzekeraars. Tijd om te kiezen of je bij je huidige verzekeraar blijft, of dat je gaat switchen. Maar wist je dat jouw keuze impact kan hebben op dieren? En neem je dat mee in je overweging?

Elk jaar maken de zorgverzekeraars in november hun premies bekend voor het volgende jaar. Met alle stijgende kosten is de vraag hoeveel de premies dit jaar zijn gestegen extra belangrijk. Maar er is ook een tweede vraag: belegt mijn zorgverzekeraar eigenlijk wel diervriendelijk?

Megastal met kippen

Wordt jouw geld in dit soort megastallen geïnvesteerd?

Goed doen met jouw premie

Hoe zit dat precies? Jij betaalt premie aan je zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars investeren jouw geld op hun beurt om winst te maken. Met deze investeringen kunnen ze van alles doen: het kan zijn dat ze groene initiatieven ondersteunen, maar ze kunnen je geld juist ook investeren in megastallen met plofkippen of koeien die nooit daglicht zien. Door middel van een beleggingsbeleid bepalen ze in welke bedrijven ze investeren. Omdat verzekeraars relatief grote spelers zijn op de (internationale) beleggingsmarkt, kunnen hun investeringen veel impact hebben - zowel positief als negatief.

De Eerlijke Verzekeringswijzer, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties waaronder World Animal Protection, beoordeelt jaarlijks het beleggingsbeleid van grote verzekeraars in Nederland aan de hand van 21 maatschappelijke thema’s. Dierenwelzijn is een van die thema's. Maar denk bijvoorbeeld ook aan gezondheid, natuur en mensenrechten.

Dit jaar werd het beleggingsbeleid voor de achtste keer beoordeeld. Wat we zien is dat bijna alle zorgverzekeraars een onvoldoende scoren op dierenwelzijn. Alleen VGZ scoort hoog en ASR voldoende. Dit betekent dat de meeste zorgverzekeraars nauwelijks tot geen beleggingsbeleid hebben op dierenwelzijn. Benieuwd hoe jouw zorgverzekeraar scoort op dierenwelzijnsbeleid? Check het hier

Megastallen en bont

Doordat dit beleggingsbeleid ontbreekt, hebben zorgverzekeraars de mogelijkheid om te investeren in grote vleesgiganten, megastallen en veefabrieken waar plofkippen worden gehouden, koeien die nooit het daglicht zien en varkens hun leven slijten in zulke kleine kooien, dat ze hun kont niet kunnen keren. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat Nederlandse verzekeraars beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij de ontbossing van de Amazone.

Vorige maand nog brachten we samen met Bont voor Dieren voor de Eerlijke Verzekeringswijzer een onderzoek uit  waarin we aantoonden dat zeven grote verzekeraars in Nederland nog steeds in modehuizen beleggen die bont en exotisch leer verwerken in onder meer kleding, tassen en schoenen. De modehuizen gebruiken bijvoorbeeld bont van wasbeerhonden en nertsen en leer van struisvogels en krokodillen, wat gepaard gaat met ernstig dierenleed.

Krokodillenhuid wordt bewerkt

Krokodillen worden nog steeds misbruikt binnen de mode-industrie (C) Dean Sewell / World Animal Protection

Scores 2023

Hieronder zie je een overzicht van de scores van zorgverzekeraars op het gebied van dierenwelzijn (waarbij 1 zeer slecht is, 10 zeer goed)

Scores beleggingsbeleid dierenwelzijn 2023

Bekijk de dierenwelzijnsscores

Of bekijk de scores op de diverse andere thema's

Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Door de beleidsscores en uitkomsten van onderzoeken openbaar te maken, hopen we dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen met elkaar gaan concurreren om steeds meer en beter maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het einddoel: meer duurzame financieringen en beleggingen, en betere bescherming van de rechten van mensen, dieren en het milieu. In Nederland, maar ook wereldwijd.

 

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over