Varken

Wilde dieren – Geen entertainers

Waar we wilde dieren het liefste zien? In het wild natuurlijk! Maar helaas is de realiteit anders. Over de hele wereld worden dieren ingezet als entertainers. Om mensen te vermaken lijden ze hun leven lang. Samen met jou beschermen we deze dieren – en werken we toe naar een wereld waarin wreedheid tegen hen niet meer bestaat.

550.000 wilde dieren lijden dagelijks voor het vermaak van toeristen. Vaak zijn dit dierenvrienden die toeristische attracties met wilde dieren bezoeken, juist omdat ze zoveel van dieren houden. Wat ze meestal niet weten, is dat er veel leed achter schuilt. 

Helaas is niets minder waar. Denk aan dolfijnenshows, olifantenritten, selfies met tijgers en wandelen met leeuwen. Deze attracties zijn allesbehalve leuk voor de dieren zelf. De dieren worden vaak bij hun moeder weggehaald als ze nog jong zijn. Ze worden daarna lichamelijk en geestelijk mishandeld tijdens trainingen. Dit gebeurt allemaal om ze onderdanig te maken voor toeristen. 

Bij sommige wilde dieren worden klauwen en tanden weggehaald, zodat ze de toeristen niet kunnen bezeren, bijvoorbeeld bij leeuwen en tijgers (klauwen) en dolfijnen (tanden). Het leven van wilde dieren in gevangenschap is geen leven voor een wild dier. Zo leven dolfijnen in krappe, betonnen bassins in plaats van de vrije oceaan, worden olifanten aan de ketting gelegd en beren gedwongen te dansen.

Tijger in entertainment

Onderzoeken

We doen onderzoek om misstanden in het toerisme aan de kaak te stellen. Zo…

  • Zetten nog veel te veel televisieprogramma’s wilde dieren in voor amusement, blijkt uit ons onderzoek.  
  • Blijkt uit ons onderzoek 'Taken for a Ride' dat 3 op de 4 Aziatische olifanten in de toeristenindustrie in slechte en onacceptabele condities leeft.
  • Willen steeds meer mensen op vakantie op de foto met een wild dier. De dieren lijden hier enorm onder. Zo is de luiaard erg populair als ‘foto-accessoire’. Voor de luiaard is dit een doodvonnis – de dieren lopen grote kans dat ze in gevangenschap binnen zes maanden overlijden.
  • Is Bali een ware hel voor wilde dieren in gevangenschap, zoals dolfijnen en orang oetans.
  • En zijn dolfijnen absoluut niet geschikt voor een leven in gevangenschap, terwijl dolfinaria daar miljarden aan verdienen en reisorganisaties en supermarkten daar van mee profiteren. 

Uit onderzoek in 2014, 2017 en 2019 blijkt dat reizigers attracties met wilde dieren steeds minder acceptabel vinden: 

  • 84% van de Nederlanders gelooft dat wilde dieren in het wild thuishoren, waar ze in de natuurlijke habitat kunnen leven.
  • 82% van de Nederlanders zou de voorkeur geven om dieren in het wild te bewonderen.
  • In 2019 vond 59% van de reizigers olifantenritten onacceptabel; in 2014 was dit nog 47%. Onder Nederlandse reizigers was dit in 2019 zelfs 79%.
  • In 2019 vond 42% van de reizigers zwemmen met dolfijnen onacceptabel; in 2014 was dit nog 33%. Onder Nederlandse reizigers was dit in 2019 zelfs 48%.

Hoe kunnen we dit veranderen?

De reisbranche, overheden en toeristen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zich inzetten voor het beschermen van wilde dieren, zodat deze dieren blijven waar ze horen: in het wild.

We roepen reisorganisaties dan ook op geen olifantenritten en -shows en andere wrede attracties met wilde dieren meer aan te bieden. Met resultaat: steeds meer reizigers en reisorganisaties geven gehoor aan onze oproep om af te stappen van de olifant! Inmiddels hebben al meer dan 200 reisorganisaties aan ons beloofd geen olifantenritten en -shows meer aan te bieden, zoals onder andere de reisorganisaties TUI Nederland (TUI, Kras en Holland International), Fox Verre Reizen, De Jong Intra Vakanties, Intrepid Travel, Sawadee en Djoser. 

Wat kun jij doen voor wilde dieren?