Biggetje

Onderzoeken

Om dierenleed in kaart te brengen doen we regelmatig onderzoek. Hiermee brengen we onder andere misstanden in de veehouderij en toerisme-industrie aan het licht. We zoeken uit of grote bedrijven wilde dieren uitbuiten, of financiële instellingen in dierenleed investeren en we kijken waar het vlees in ‘onze’ supermarkten vandaan komt. Op deze pagina vind je onze rapporten. 

Veedieren

 

cow

Blocking a better world altogether

2024

Rabobank pompt bakken met geld in bedrijven die verbonden zijn met de meest gruwelijke uitwassen van de vee-industrie. In de periode 2016-2024 gaat het om minimaal een bedrag van 23,5 miljard euro. De bank blijkt zelfs onderdeel van organisaties die duurzaamheidswetgeving opzettelijk tegen proberen te houden.

Broiler chicken

The Pecking Order

2024

Fastfoodketens zoals Burger King, McDonald’s en Subway blijven achter op het gebied van kippenwelzijn. Dit blijkt uit de nieuwste editie van het European Pecking Order-rapport. Dit rapport onderzoekt hoe goed fastfoodketens voldoen aan de European Chicken Commitment (ECC) – een set criteria die het welzijn van vleeskippen aanzienlijk kan verbeteren.

bos

Ontbossingsvlees op je bord

2024

Ondanks de toezegging van AH en Makro om niet langer Braziliaans ontbossingsvlees in te kopen, belandt er nog steeds dubieus rundvlees in de schappen. Daarmee dragen retailers bij aan vernietiging van het leefgebied van verschillende diersoorten in Brazilië.

Chicken on a farm, New Zealand

The Pecking Order

2023

Iconische fastfoodmerken zoals McDonalds, Pizza Hut en Starbucks laten het afweten op het gebied van kippenwelzijn. Ons jaarlijkse rapport The Pecking Order onderzoekt de vorderingen (of het gebrek daaraan) van fastfoodbedrijven om vleeskippen binnen Europa een beter leven te geven.

kip

Valuing higher welfare chicken

2023

Vleeskippen hebben enorm veel pijn en stress. Het is tijd voor een nieuwe standaard voor kippenwelzijn, en in dit rapport lees je hier alles over.

Varkentje achter tralie in veeindustrie

ABP: Investing in an uninhabitable world

2022

Wereldwijd lijden er miljarden dieren – mede door beleggingen van pensioenfonds ABP. Uit ons onderzoek blijkt dat ABP miljarden euro’s investeert in bedrijven zoals JBS en Tyson Foods. Dit zorgt voor dierenleed, natuurvernietiging en klimaatverandering. In ons rapport lees je meer- (en hier vind je de samenvatting). Overigens, mede naar aanleiding van onze campagne heeft ABP in 2024 zijn beleid aangescherpt.

Varken ligt te slapen in stro

Farming pigs and future proofing for a crate-free era

2022

In dit rapport lees je alles over de natuurlijke behoeften en het instinct van varkens, en hoe dit in gevangenschap gewaarborgd kan worden. We zoomen in op het gedrag van varkens, de industrie en bijvoorbeeld supermarkten.

Bosbrand Amazone

Big meat. Big bucks. Bigger harm.

2020

Ontbossing in de Amazone en Cerrado, daar heeft Nederland toch niets mee te maken? Helaas wel. Zoals dit rapport van de Eerlijke Geldwijzer onthult, investeren onze financiële instellingen in de belangrijkste oorzaken van ontbossing in de Amazone en Cerrado: de productie van rundvlees en veevoer (soja). Naast verwoesting van het regenwoud, zorgt dit ook voor enorm veel dierenleed.

WAP medewerker in oranje t-shirt met hondje

Dierenwelzijn en pensioenen

2019

Al jarenlang proberen we de financiële sector over te halen om dierenwelzijn in hun beleid op te nemen. In dit onderzoek lees je alles over de kennis, betrokkenheid en mening van Nederlanders op het gebied van dierenwelzijn en hun pensioenfonds.

kip

Onderzoek eerlijke bankwijzer

2018

Investeert jouw bank in plofkippen, varkenskooien of legbatterijen? Dat kom je te weten in dit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

Varken in stro

Pork and the superbug crisis

2018

Wereldwijd lijden er varkens in de intensieve veehouderij. Er is een enorme vraag naar varkensvlees, maar varkens zijn intelligente dieren die emoties zoals vreugde, stress en pijn voelen. In dit rapport lees je alles over dit probleem.

Merchants of Misery

2017

De Nederlandse overheid ondersteunt het wereldwijde lijden van dieren in de vee-industrie. Ze helpt Nederlandse bedrijven die veehouderijsystemen maken voor het buitenland, en stelt daarbij weinig tot geen dierenwelzijnseisen. Dat blijkt uit ons rapport Merchants of Misery.

Wilde dieren

Dolphin and its calf swimming in the wild

Waves of profit

2024

Reisorganisaties en dolfinaria wereldwijd zijn medeverantwoordelijk voor de dolfijnenslacht in Taiji. Dat blijkt uit ons rapport Waves of Profit. Jaarlijks worden er honderden dolfijnen gevangen én gedood tijdens de jacht in het Japanse Taiji. Vooral de levende dieren leveren enorme bedragen op. Dit onderzoek legt de link tussen het toerisme en deze gruwelijke jacht.

Caged monkey at Fantasi Turtle Island

Holidays that harm

2023

Er is extreem veel dierenleed bij attracties met wilde dieren op Bali. We gingen voor de tweede keer undercover op het vakantie-eiland, en moesten concluderen dat olifanten, dolfijnen, orang-oetans en andere wilde dieren het er nog steeds vreselijk slecht hebben.

dolfijn_2

Wat vinden Nederlanders van het Dolfinarium

2023

Dolfinaria zijn niet meer van deze tijd. Dat vindt driekwart van de Nederlanders, blijkt uit ons onderzoek uitgevoerd door IPSOS. ‘Nederland vraagt het Dolfinarium overduidelijk om een drastische koerswijziging.’

Tijger in entertainment

Amused to death

2023

ING Group investeert honderden miljoenen euro’s in bedrijven die entertainment met wilde dieren aanbieden, zoals Sea World en TUI. Ook andere Nederlandse bedrijven zoals Aegon, ABP en ABN Amro beleggen in dierenleed.

Macaque monkey performs at Phuket Zoo Thialand

The real responsible traveller

2022

Houd je van dieren? Let dan goed op bij wie je je vakantie boekt. Onlangs deden we onderzoek naar dierenwelzijn bij reisorganisaties, en daar kwam niet iedereen even goed uit de bus. TUI Group verkoopt bijvoorbeeld nog steeds excursies en ervaringen waarbij wilde dieren ernstig worden uitgebuit.

Rabbit as a pet

Insurance investments in fur and exotic leather

2022

Investeert jouw verzekering ook in modemerken die bont en exotisch leer gebruiken? Dit onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, waar wij deel van uitmaken, vertelt je alles over dierenleed gefinancierd door de grote Nederlandse verzekeringsmaatschappijen.

aap

Views that abuse

2021

Ons nieuwe onderzoeksrapport Views That Abuse legt de schokkende omvang van een verontrustende nieuwe rage op YouTube bloot: de opkomst van video’s waarin dieren zogenaamd worden gered.

Elephant rides, Thailand

Elephants. Not commodities.

2020

In dit rapport behandelen we de bijna 4000 olifanten in de toeristenindustrie in Thailand, India, Laos, Cambodja, Nepal, Sri Lanka en Maleisië. De dieren leven in vreselijke omstandigheden en worden bruut getraind voor

sotsji-bear

Cruel cures

2020

Aziatische zwarte beren worden gefokt en uitgebuit om hun gal; een spijsverteringsvloeistof die zich in de galblaas bevindt. Volgens traditionele geneeskunde kan dit gal worden gebruikt ter behandeling van aandoeningen zoals aambeien, nierproblemen en kanker. De beren in deze industrie lijden echter enorm, terwijl er genoeg diervriendelijke alternatieven zijn.

dolphin, captivity, vicky

Behind the smile

2019

Vermaak met dolfijnen veroorzaakt enorm dierenleed onder het mom van educatie en soortbehoud. Wereldwijd leven meer dan 3000 dolfijnen in gevangenschap, wat vreselijke gevolgen heeft voor de dieren. In ons rapport Behind the Smile lees je alles over deze winstgevende industrie vol leed.

Sterschildpad

The Indian Star Tortoise

2019

Onze wildlife-experts hebben een wetenschappelijk rapport gepubliceerd over de illegale handel in Indiase sterschildpadden. In dit rapport lees je een verslag van het twee jaar durende onderzoek dat heeft bijgedragen aan dit rapport en een vreselijke handelsstroom blootlegt.

Grijze roodstaart

Wild at heart

2019

Turkish Airlines en Turkish Cargo moeten verantwoordelijkheid nemen voor de rol die zij spelen in deze illegale handel. Uit dit onderzoek blijkt dat wilde grijze roodstaartpapegaaien via hun vluchten worden vervoerd, terwijl alle handel in wilde grijze roodstaartpapegaaien is verboden.

Captive dolphin show

The case against mammals in captivity

2019

Dit rapport toont aan dat dolfijnen niet geschikt zijn om te leven in gevangenschap. Zo blijkt dat dolfijnen in gevangenschap over niet meer dan één tienduizendste procent (0,000001%) van de ruimte beschikken die zij in hun natuurlijke leefomgeving hebben en dat dolfijnen in gevangenschap vaak stereotype gedrag vertonen als gevolg van verveling en stress.

turtle, Sea Change

Ghosts beneath the waves

2018

Uit dit rapport blijkt dat spookvistuig een enorme wereldwijde impact heeft. Jaarlijks eindigt minimaal 640.000 ton vistuig in de oceanen – en dit materiaal blijft wel 600 jaar in zee rondspoken voordat het afbreekt.

Kleinklauwotter

Otters as exotic pets in Southeast Asia

2018

Je ziet het steeds vaker: schattige otters in cafés of als huisdieren bij influencers. Maar deze ottergekte is een verontrustende trend, want de dieren worden gestroopt, gesmokkeld of op gruwelijke wijze gefokt om te voldoen aan de toenemende vraag.

Onça-pintada morta - após ser caçada -, em um pequeno barco

Uncovering a secret slaughter

2018

De jaguar wordt in Suriname enorm bedreigd door stroperij en illegale handel. Uit onderzoek dat we deden blijkt dat de grote katachtige illegaal wordt gedood, verwerkt en geëxporteerd om te worden gebruikt in traditionele medicijnen.

Tiger in the wild

Trading cruelty

2018

In dit rapport lees je hoe grote katten op zogenaamde ‘wildlife farms’ worden gefokt en uitgebuit voor traditionele medicijnen. Vooral leeuwen en tijgers worden in grote getalen gehouden op farms in onder andere China, Zuid-Afrika en Laos.

Luiaard in boom

A close up on cruelty

2017

Dieren in het Amazonegebied worden enorm misbruikt voor ‘schattige’ toeristenselfies. In dit onderzoek lees je wat voor impact dit heeft op de dieren uit de regio.

pangolin

Suffering at scale

2017

Schubdieren, ook wel pangolins genoemd, zijn bijzondere, schuwe dieren. In Azië is dit dier erg geliefd als product, zowel als delicatesse als traditioneel geneesmiddel. In dit onderzoek lees je alles over de vreselijke stroop van dit dier.

Pet macaques suffering for social media content

Wildlife abusement parks

2017

Bali is een ware hel voor wilde dieren in gevangenschap. Dit blijkt uit ons undercoveronderzoek bij toeristische dierenattracties op het eiland. Geen enkel park met olifanten, tijgers, dolfijnen en civetkatten voldoet ook maar aan de laagst mogelijke dierenwelzijnseisen.

Olifant zit aan ketting vast

Checking out of cruelty

2017

Een vakantie zit vol verleidingen, maar vaak schuilt hier dierenleed achter. In dit onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Oxford, lees je alles over dierenleed op vakantie en waar je op moet letten.

Tiger selfies in Thailand

Tiger selfies exposed

2016

Toerisme met tijgers is een enorme business. Deze majestueuze roofdieren worden gefokt, mishandeld en gedrogeerd voor selfies en wandelingen met toeristen. Er leven zelfs meer tijgers in gevangenschap dan in het wild. In dit rapport lees je over deze vreselijke industrie.

Orangutan selfies in Bali

Ten of the world’s cruellest attractions

2016

Wereldwijd lijden meer dan een half miljoen dieren in het toerisme. Olifanten, leeuwen, tijgers, dolfijnen en apen worden gebruikt om geld mee te verdienen. In dit rapport lees je over de 10 wreedste attracties met wilde dieren.

Single elephant in woodland

Breaking Africa’s elephants

2015

De verschrikkelijke mishandelingen die olifanten moeten ondergaan voor olifantenritten en -shows verspreiden zich steeds sneller, ook in zuidelijk Afrika. Dit is de zorgwekkende conclusie van ons onderzoek ter plaatse. We bezochten de locaties waar olifanten voor toeristisch entertainment worden ingezet en brachten deze in kaart in dit rapport.

Tijger in entertainment

The show can’t go on

2014

Ieder jaar worden honderdduizenden wilde dieren gevangen, mishandeld en gedwongen om toeristen te vermaken. Ze kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen en worden verwaarloosd – allemaal voor een ritje of een selfie met toeristen. In ons onderzoek lees je over de meest voorkomende vormen van dierenleedvermaak.