Samen helpen we hondsdolheid de wereld uit
Jaarlijks sterven wereldwijd naar schatting 59.000 mensen aan hondsdolheid en worden zeker tien miljoen honden op wrede wijze afgemaakt uit angst voor deze fatale infectieziekte. Een smet op de warme band die mens en hond al eeuwenlang hebben.
Het goede nieuws: wij zijn de generatie die een einde kan maken aan deze gruwelijke ziekte. Met ondersteuning van AFAS Foundation werken we in de regio Kajiado in Kenia aan het uitroeien van de infectieziekte hondsdolheid. Met dit project zetten we belangrijke stappen richting ‘Zero by 30’, het uitroeien van hondsdolheid in deze regio in 2030. 'Wij zien dit project als een vliegwiel dat andere organisaties en overheden aanspoort om een structurelere aanpak te faciliteren met als hoofddoel: hondsdolheid de wereld uit!', zegt projectleider Bregje Kok van AFAS Foundation.
Onze aanpak
Om hondsdolheid de wereld uit te helpen is een systematische aanpak nodig. Zoals de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties stelt: alleen het massaal vaccineren van honden kan de overdracht stoppen, want 99% van de menselijke hondsdolheidinfecties wordt veroorzaakt door contact met honden. Gevaccineerde honden – die gemarkeerd worden en een vaccinatiekaart krijgen – vormen daarin een buffer. Onze beoogde aanpak in Kajiado bestaat uit:
- Het vaccineren en ontwormen van 5.000 honden;
- Het trainen van 120 leraren, zorg- en welzijnsmedewerkers, lokale ambtenaren en community leaders over hondsdolheid en de aanpak ervan;
- Het ontwikkelen van de strategie voor het volledig uitroeien van hondsdolheid in deze regio, samen met het lokale bestuur van Kajiado. Dit resulteert in een stappenplan voor de nationale aanpak van hondsdolheid en we leveren direct input voor de beleidsplannen van deze regio, zodat vervolgprojecten kunnen rekenen op capaciteit en budget vanuit het district zelf.
- Het zorgen dat de ervaring en geleerde lessen van Kajiado bijdragen aan de aanpak van hondsdolheid op het niveau van de Verenigde Naties, via United Against Rabies.
Dit doen we met een speciale organisatie die we afgelopen jaar in het leven hebben geroepen om een einde te maken aan hondsdolheid in Afrika: Action for Protection of Animals Africa (APAA). De lessen die we leren uit dit project zijn in te zetten in 23 vergelijkbare droge, agrarische gebieden in Kenia, Soedan, Somalië, Oeganda en Tanzania.
'Dankzij de ondersteuning van AFAS Foundation kunnen we in Kajiado een vaccinatie- en educatieprogramma opzetten en misschien nog wel belangrijker: de uitrol hiervan naar andere regio’s faciliteren door het delen van de geleerde lessen. Wij zijn trots dat we dit samen met AFAS Foundation kunnen doen', aldus Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection Nederland.
Meer informatie?
Neem contact op met Moniek Poerstamper, onze relatiemanager bedrijven.