
Dierenleed in de vee-industrie: wat kun jij doen?
Het grootschalige leed van dieren in de industriële veehouderij kan je soms behoorlijk moedeloos maken. Verandering kost tijd. Wat kun je nú doen om het systeem te veranderen – of in ieder geval: er niet aan bij te dragen? Wij geven tips.
Dagelijks slijten miljarden kippen, koeien en varkens hun dagen opgepropt in overvolle megastallen, waar ze worden behandeld als machines die vlees, melk en eieren produceren. Het is een wreed systeem, dat drastisch moet worden herzien. Voor dier, mens én natuur. Daarom vechten wij voor het welzijn van deze dieren: voor een einde aan megastallen en wrede praktijken, en voor ruimte voor natuurlijk gedrag.
Jij kunt daarbij helpen. Dat is zelfs hard nodig. Elke actie, hoe klein ook, draagt bij aan het welzijn van kippen, koeien, varkens en andere dieren in de industriële veehouderij.
Tip: teken, deel en help
Dierenbeschermingsorganisaties zoals wij werken aan structurele verbetering van de leefsituatie van dieren in de veehouderij. Dat doen we door een licht te schijnen op de misstanden in de vee-industrie, door bij beleidsmakers voor een ander voedselsysteem te pleiten en grote bedrijven en financiële instellingen concrete actie te laten ondernemen. Zo hebben we al meerdere partijen kunnen overtuigen te stoppen met plofkippen en kooivarkens en bewegen we banken en pensioenfondsen om dierenwelzijn in hun beleid op te nemen.
Jouw steun is van groot belang om verandering te bewerkstelligen. Schrijf zelf een bedrijf aan dat in actie moet komen of vertel je werkgever wat er mis is met een dieronvriendelijk pensioenfonds. Ook help je enorm als je onze petities tekent, acties deelt of help met een gift. Samen maken we verandering mogelijk.
Tip: doe diervriendelijke geldzaken
Worden er met jouw geld plofkippen gefokt? Het zou zomaar eens kunnen. Financiële instellingen als banken, verzekeraars en pensioenfondsen met het spaargeld van hun klanten in allerlei bedrijven – ook bedrijven binnen de vee-industrie. Rabobank investeert bijvoorbeeld flinke sommen geld in JBS, het grootste vleesbedrijf ter wereld, zonder eisen te stellen aan hun dierenwelzijn. Dat geld kan ook worden geïnvesteerd in bedrijven en initiatieven die bijdragen aan een beter voedselsysteem en een meer duurzame wereld.
Op de website van de Eerlijke Geldwijzer kun je gemakkelijk en snel checken hoe jouw bank, verzekeraar of pensioenfonds scoort op dierenwelzijn. Stap over naar een partij die het beter doet of stuur een klacht (of compliment!) naar jouw financiële instelling.
Tip: (meer) vegan eten
Eiwitten zijn onmisbaar is een gezond voedingspatroon. Veel mensen kiezen voor hun dagelijkse voeding voor dierlijke eiwitbronnen, zoals vlees, melk en eieren. Om dierenleed – en de daarbij gepaarde schade voor natuur en milieu – tegen te gaan, kun je vaker kiezen voor plantaardige eitwitbronnen zoals vleesvervangers, peulvruchten, bonen en quinoa. Dat noemen we de eiwittransitie.
De keren dat je wel vlees en zuivel koopt, is het belangrijk om bewuste keuzes te maken. Let bijvoorbeeld op het aantal sterren van het Beter Leven Keurmerk en de aanwezigheid van het wat betekent dat koeien gegarandeerd een deel van het jaar buiten komen. Je kunt ook kiezen voor een merk als Kalverliefde, waar kalfjes drie maanden na de geboorte bij hun moeder mogen blijven. En ook op het gebied van eieren is er veel verschil: eieren van Rondeel en Kipster scoren goed op dierenwelzijn.
Vind je het lastig om plantaardige maaltijden samen te stellen? Vraag een persoonlijk boodschappenplan aan met tips die bij jou passen. Alle beetjes helpen!
Tip: deel de boodschap
Hoe meer mensen zich inzetten voor een diervriendelijkere wereld, hoe meer dierenwelzijn we samen kunnen bereiken. Deel dus de boodschap en inspireer de mensen om je heen om ook diervriendelijke(re) keuzes te maken. Dat kun je doen door beelden en verhalen te delen op je sociale media-accounts of met vrienden en familie het gesprek aan te gaan. Of zorg voor een plantaardig gerecht op een feest, etentje of barbecue. Er zijn genoeg lekkere recepten – zelfs voor een diervriendelijke barbecue of Kerstdiernee.


‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’
