Een duurzaam voedselsysteem voor dier, klimaat en natuur
De intensieve veehouderij is enorm schadelijk voor dier, klimaat, natuur en biodiversiteit. Met een diervriendelijker en duurzamer voedselsysteem wordt onze planeet leefbaarder voor zowel dier als mens.
De vee-industrie en het klimaat
Dieren in de vee-industrie leiden een erbarmelijk leven en zij zijn niet de enige slachtoffers van dit systeem. De intensieve veehouderij is ook een van de grootste oorzaken van klimaatverandering. Wel 26 procent van de totale uitstoot van de broeikasgassen komt van de voedselindustrie, en ten minste 16,5 procent komt van de vee-industrie alleen.
Daarbij komt dat de veehouderij maar liefst meer dan 80 procent van de wereldwijde landbouwgrond gebruikt. Er is namelijk veel land nodig om veevoer te produceren, dat van soja en mais wordt gemaakt. Om land vrij te maken voor die soja en mais worden er duizelingwekkend grote natuurgebieden ontbost. Een steeds groter deel van het Braziliaanse Amazone-regenwoud en Cerrado savanne wordt in brand gezet om land vrij te maken voor soja en mais. Dat leidt tot grote problemen voor soortbehoud en biodiversiteit. Wilde dieren als de jaguar en de miereneter raken door de bosbranden namelijk hun leefgebied kwijt.
Minder dieren, meer plantaardig
Veel mensen eten dagelijks dierlijke eiwitten zoals vlees, melk en eieren. Maar als we vaker kiezen voor eiwitten uit plantaardige bronnen, neemt het aantal dieren in de intensieve veehouderij af. En daarmee ook de negatieve effecten voor dierenwelzijn, klimaat, natuur en biodiversiteit.
Om het voedselsysteem te transformeren, werken we samen met financiële instellingen om niet langer meer te beleggen in de vee-industrie, maar in duurzame voedselproductie en -consumptie. Ook richten we ons op bedrijven en consumenten. We motiveren de politiek om meer in te zetten op diervriendelijke en plantaardige (landbouw)projecten, vaak in samenwerking met de Dierencoalitie of Eurogroup for Animals. En we richten ons direct op supermarkten, fastfoodketens en consumenten. Want samen hebben we een grote impact op de planeet.
Hoe draagt World Animal Protection bij aan een diervriendelijker en duurzamer voedselsysteem?
The Pecking Order
De meeste fastfoodketens scoren extreem slecht op dierenwelzijn. Ons jaarlijkse onderzoek The Pecking Order kijkt hoe het gesteld is met het (vlees)kippenwelzijn bij iconische fastfoodketens. Waar we voorheen inzoomden op Nederland, hebben we nu een Europese focus waarbij we samenwerken met verschillen NGO partners, zoals L214 in Frankrijk. In 2022 brachten we de eerste Europese ranking uit.
De focus ligt hierbij op het implementeren van het Better Chicken Commitment. Met The Pecking Order vragen we media-aandacht voor het dierenwelzijnsbeleid van de fastfoodketens en motiveren we bedrijven om te veranderen: naar aanleiding van ons onderzoek zegde KFC in de afgelopen jaren al toe om te werken aan verbetering, en met succes. Zo publiceren zij nu rapporten om te monitoren hoe de implementatie van het BCC verloopt. In 2026 is de deadline voor het BCC en in de komende jaren houden we de druk hoog, ook in 2023 publiceren we weer een ranking!
Superlijst Dierenwelzijn
Veel Nederlanders komen wekelijks of zelfs dagelijks bij de supermarkt om boodschappen te doen. Sturen die supermarkten eigenlijk aan op minder vlees, zuivel en eieren? Samen met onafhankelijke denktank Questionmark onderzoeken we of supermarkten ons voedselsysteem diervriendelijker en duurzamer maken. Uit de laatste Superlijst Dierenwelzijn blijkt dat er nog te veel dierlijke producten zonder dierenwelzijnskeurmerk in de schappen liggen en de supermarkten nog weinig actie ondernemen om dat te veranderen.
Kerstcampagne: het plantaardige Kerstdiernee
Sinds 2018 pleiten we voor een nieuwe traditie: het Kerstdiernee. Rond de feestdagen worden er namelijk nog meer dieren gegeten dan op andere dagen. En een plantaardig kerstdiner is niet alleen feestelijk, maar óók leuk voor de dieren. Met recepten, diervriendelijke cadeau-ideeën en handige tips bieden we inspiratie om het jaar diervriendelijk af te sluiten – en laten we zien hoe gemakkelijk plantaardig eten eigenlijk is. Goed voor mens, dier en natuur.
Samen werken aan de voedseltransitie
We werken graag samen met verschillende soorten partners aan een duurzamere wereld. Alleen samen kunnen we de groei van de intensieve veehouderij stoppen en het voedselsysteem transformeren. En gaan we voor beter dierenwelzijn, minder klimaatverandering, en meer natuur en biodiversiteit!
Benieuwd naar de mogelijkheden om samen te werken? Neem dan contact op met:
Moniek Poerstamper, relatiemanager vermogensfondsen en bedrijven - moniekpoerstamper@worldanimalprotection.nl
Julia Bakker, campagnemanager veehouderij - juliabakker@worldanimalprotection.nl
Lees hieronder meer over ons werk voor een duurzamer voedselsysteem:
Finance voor een duurzame planeet