De kip is een gedomesticeerde vogelsoort, waarvan er heel veel rassen bestaan. Kippen hebben een aantal zeer bijzondere eigenschappen. Zo kan het dier zijn kop heel ver in alle richtingen draaien dankzij het grote aantal halswervels, ligt het aan de oorlellen welke kleur ei een kip legt en gebruikt de kip niet zijn stembanden maar een orgaan dat 'synrinx' wordt genoemd om geluid te maken.
Waarom moeten we kippen helpen?
Zestig miljard kippen worden jaarlijks wereldwijd gefokt voor hun vlees. Veertig miljard van hen zal worden gefokt in grote, drukke stallen of kooien, in sombere omstandigheden die hen pijnlijke hart-, huid-, long- en botproblemen en enorme stress kunnen bezorgen. Kippen leven maar heel kort, en zijn eigenlijk nog kuikens als ze worden geslacht; daarom spreekt men ook van 'vleeskuikens'.
World Animal Protection helpt kippen
We zijn actief in initiatieven om de vee-industrie te veranderen. Zo deden we mee aan het grote Europese Burgerinitiatief Stop de kooien, waarmee een eind komt aan kooihuisvesting in de Europese vee-industrie. Ook zijn we een van de oprichters van de European Alliance for Plant-based Foods om te zorgen dat regelgeving een meer plantaardig voedingspatroon stimuleert in plaats van tegenwerkt, zoals helaas nu nog vaak het geval. We steunen de True Animal Protein Price Coalition (TAPPC) die streeft naar een heffing op vlees, waar de opbrengsten gebruikt worden om het dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren. Via de Dierencoalitie en de Transitiecoalitie Voedsel zitten we aan tafel bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de overgang naar een meer plantaardige samenleving te versnellen.
Ook sporen we bedrijven aan om hun beleid diervriendelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken die we doen en deze vervolgens bij bedrijven onder de aandacht brengen, zoals de The Pecking Order.
We zijn lid van het Convenant Verzekeringssector en Convenant Pensioenfonds, en komen zo aan tafel bij de overheid, verzekeraars, pensioenfondsen, vakbonden en andere ngo’s, om verzekeraars en pensioenfondsen te helpen maatschappelijk verantwoord te beleggen. Ook doen we onderzoek naar de investeringen van banken, verzekeraars en pensioenfondsen samen met de Eerlijke Geldwijzer. We zoeken samen uit of jouw geld via banken, pensioenfondsen en verzekeraars niet gaat naar bedrijven die dierenwelzijn schaden. Tot slot zijn we een van de drijvende krachten achter het internationale FARMS-initiatief, dat financiële instellingen helpt diervriendelijker te worden.