Varkens zijn intelligente, nieuwsgierige en empathische dieren. Als ze de keuze hadden, zouden ze hun dagen doorbrengen met socializen met vrienden, zoeken naar eten en uitrusten op comfortabele plekjes. Helaas mogen varkens die op intensieve veehouderijen leven niet pronken met hun intelligentie of hun instinctieve nieuwsgierigheid volgen.
Waarom moeten we varkens helpen?
Op intensieve veehouderijen over de hele wereld worden varkens opgesloten in kale, kleine stalen kooien. Vooral moedervarkens hebben het zwaar: ze worden geïnsemineerd in een kooi die niet groter is dan een gemiddelde koelkast; met nauwelijks genoeg bewegingsruimte. Ze kunnen zich niet eens omdraaien.
Ter voorbereiding op de bevalling worden moedervarkens naar een andere kooi verplaatst. Hun natuurlijke instinct is om een nest te bouwen, maar dat kan niet. In hun ‘bevalkooi’ zien ze opnieuw alleen tralies en beton. Dit zorgt voor nog meer pijn en lijden bij de bevalling. En als de biggetjes er dan zijn, zorgen de stalen staven ervoor dat ze niet naar hun kleintjes toe kunnen. Een moeder-biggenband opbouwen, is onmogelijk.
Biggetjes worden na drie weken gedwongen gespeend en bij hun moeder weggehaald, waar ze in het wild tien tot veertien weken bij hun moeder blijven. Hierdoor worden ze vatbaar voor ziektes. De biggetjes worden onderworpen aan een aantal pijnlijke verminkingen, zoals het couperen (afknippen) van hun staart, castratie en het vijlen van hun tanden. Dit gebeurt zonder pijnstilling. Moedervarkens keren weer terug naar de kooi waar ze geïnsemineerd worden. Op deze manier baren ze vijf tot acht nesten, totdat ze worden geslacht.
World Animal Protection helpt varkens
Een leven in een kooi ter grootte van een koelkast is helemaal geen leven voor een varken. We dringen erop aan dat varkens de kans krijgen om natuurlijk gedrag te vertonen en te socialiseren, vrij van de beperkingen van kooien en vrij van pijnlijke verminkingen. Om die doelen te bereiken, roepen we de industrie op om te veranderen!
We werken samen met de industrie en boeren om hogere welzijnsstandaarden te ontwikkelen, om varkens uit kooien en in sociale groepen te krijgen, en om een einde te maken aan pijnlijke verminkingen. We gaan in gesprek met financiële instellingen om hun investeringen in deze dieronvriendelijke praktijken te stoppen. En we maken de consument bewust van het leed dat achter varkensvlees schuilgaat.