Wilde dieren – Geen producten
Hier in Nederland kennen we het (gelukkig) niet echt meer, maar in Aziatische medicijnkastjes kun je delen van neushoorns, tijgers en beren tegenkomen. Beren worden in Azië veelvuldig uitgebuit voor hun gal. De dieren worden in krappe kooien gevangengehouden en er wordt een sneetje in hun galblaas gemaakt waar gal uit afgetapt kan worden. De gal zou een gunstige werking hebben bij lever- en galblaasaandoeningen en bij oogklachten gebruikt kunnen worden. Er bestaan voor het gebruik van berengal overigens ook plantaardige alternatieven. Helaas wordt berengal ook door de Chinese overheid aangeprezen als middel tegen corona.
We hebben een lange historie in het tegengaan van de berengalindustrie. Zo werkten we met onze lokale partner, in samenwerking met de overheid, aan het einde van de berengalindustrie in Zuid-Korea.
Veel medicijnen waarin wilde dieren zijn verwerkt, hebben geen bewezen effect, terwijl er plantaardige alternatieven zijn waarvan de werking bewezen is. Zo beloofden onlangs nog twee farmaceutische bedrijven in Azië, Zhejiang Pharm Co. en WuXi Biologics om geen medicijnen meer te maken waar wilde dieren in zijn verwerkt. Een positieve stap in de juiste richting.
Wat kun jij doen om wilde dieren in het wild te houden?
Dieren redden doen we niet alleen. Dat doen we samen met alle dierenvrienden over de hele wereld. Jouw hulp is waardevol. Lees hieronder hoe je in actie kunt komen:
- Deel onze boodschap met familie, vrienden en kennissen. Het lijkt soms zo leuk: een exotisch huisdier, of zwemmen met dolfijnen. Maar vaak weten mensen niet dat hier dierenleed achter schuilt. Door deze boodschap te delen, help je mensen hier bewust van te maken.
- Deel geen video's van wilde dieren die als product of ding worden gezien. Een chimpansee in een leuk pakje, een schattig filmpje van iemand die een olifantje de fles geeft of grappige exotische huisdieren: door zulke video's te delen promoot je het idee dat we hiervoor dieren kunnen gebruiken. Dieren horen in het wild, dus deel alleen video's die daaraan bijdragen.
- Steun onze campagnes met een gift. Al vanaf 3 euro per maand kun je helpen dierenleed tegen te gaan. Met jouw gift steunen we dierenopvangplekken, lobbyen we voor betere wet- en regelgeving, doen we onderzoek en maken we mensen met campagnes bewust van het dierenleed in de wereld.
- Organiseer zelf een actie, of kom in actie samen met je bedrijf. Hoe? Dat lees je allemaal op deze pagina.