Vrouw houdt een schildpad vast

10x de wreedste toeristische attracties met dieren ter wereld

Wereldwijd lijden tot 550.000 wilde dieren in het toerisme. We spreken van dierenleedvermaak. Olifanten, leeuwenwelpjes, dolfijnen en andere dieren worden gebruikt om grof geld mee te verdienen. Benieuwd welke activiteiten je het beste kunt vermijden? Dit zijn volgens de Universiteit van Oxford de 10 wreedste attracties met wilde dieren.

1. Olifanten berijden, wassen en voeren

Olifantenritten zijn misschien wel de bekendste toeristische attracties in Thailand. Helaas gaat er heel veel dierenleed schuil achter deze industrie. Olifanten bij toeristenattracties worden  vaak op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald. Om ervoor te zorgen dat de jonge olifanten onderdanig worden aan de mens, worden de dieren fysiek en geestelijk mishandeld tijdens een gruwelijk proces. Dit proces heet de Phajaan of de crush, en wordt ook wel beschreven als het ‘breken van de ziel’.En helaas houdt het leed van de olifant na de Phajaan niet op. Er volgt nog meer training voor toeristenritten en andere vormen van vermaak.

Eenmaal getraind heeft de olifant een leven vol leed. De olifant spendeert zijn hele leven aan de ketting. Hij bouwt geen natuurlijke sociale relaties op, en leeft gescheiden van zijn familie. Dit is zowel geestelijk als lichamelijk zeer schadelijk voor het dier. Ook is er onvoldoende beweegruimte, medische zorg en voedsel, en leeft de olifant in een stressvolle omgeving, ver van zijn natuurlijke leefgebied.

Uit ons olifantenonderzoek 'Taken for a Ride' blijkt dat 3 op de 4 olifanten die in Azië in de toeristenindustrie worden gehouden in slechte en onacceptabele condities leeft. Al deze olifanten worden in parken gehouden waar ritten worden aangeboden. 

2. Tijgerselfies maken

Tijgerwelpjes worden vaak ingezet als ‘schattige fotoprop’ voor toeristen. Hiervoor worden ze vroeg weggehaald bij hun moeder voor een leven aan de ketting of in kleine kooien. Als toeristenattractie worden ze urenlang aan één stuk door gebruikt voor selfies, knuffelmomenten en andere onnatuurlijke interacties, zonder rustmoment.

Tijgertoerisme is populair in Thailand, maar ook in andere landen in Azië, Zuid-Amerika en Oceanië is deze vorm van dierenleedvermaakte vinden. In ons rapport hierover, 'Tiger selfies exposed: a portrait of Thailand’s tiger entertainment industry’, staat genoteerd hoeveel tijgers voor toeristisch vermaak in gevangenschap leven in Thailand, en hoe zij hieronder lijden. De dieren leven in ongeschikte verblijven en worden vaak gedrogeerd en ontklauwd.

3. Wandelen en knuffelen met leeuwen

Ook gefokte leeuwenwelpen worden meestal binnen een maand al gescheiden van hun moeders, om te worden gebruikt in de toeristenindustrie. Uren achter elkaar gaan de welpjes van hand tot hand zodat toeristen met ze kunnen ‘knuffelen’.

Wanneer de leeuwen te groot worden voor knuffelpraktijken, maar nog jong genoeg zijn om ze in bedwang te kunnen houden, worden ze gebruikt om mee te wandelen. Toeristen laten de dieren als het ware ‘uit’. De leeuwen zijn getraind om ‘veilig’ met de toeristen te lopen, soms zelfs aan de riem.

Deze leeuwen slijten hun leven lang in gevangenschap, want vrijlaten in de natuur is niet mogelijk.  Als ze ‘te oud’ worden volgen er vreselijke, noodlottige opties: ze eindigen als jachttrofee, in de dierentuin of als medicinaal product.

4. Bezoeken van berenkuilen

Dat je dieren niet kunt aanraken, betekent niet dat er geen sprake is van dierenleed. Ook bij dieren van een afstand bekijken kan er dierenleed achter schuilen, bijvoorbeeld bij berenkuilen. Berenkuilen zijn vaak steriele, kale kuilen, waar toeristen omheen kunnen staan om beren te bewonderen.

Maar bewonderen kun je dit niet noemen. De beren leven in een krappe kuil, waar ze niet kunnen klimmen of rondscharrelen. Bovendien wonen er veel dieren in één kuil, terwijl beren in het wild liever alleen leven. Dit kan leiden tot gevechten, een machtsstrijd of verwondingen.

De stress die hiermee gepaard gaat vergroot de gevoeligheid van de beren voor ziektes door bacteriële infecties. Ook worden de beren soms gedwongen zich als clowns te kleden en circustrucs uit te voeren, zoals fietsen of balanceren op een bal.

5. Zeeschildpadden vasthouden

Op de Kaaimaneilanden vind je een beroemde zeeschildpaddenboerderij. Toeristen kunnen hier zeeschildpadden aanraken, en zelfs opeten. Duizenden zeeschildpadden leven hier in krappe bassins, waar ze continu worden opgepakt en vastgehouden door hordes toeristen. De kans op ziektes is groot; enkele jaren geleden stierven er bijna 1.300 zeeschildpadden door een infectie. In het wild migreren deze dieren duizenden kilometers, en komen ze terug naar hun geboorteplek om eieren te leggen. 

Zeeschildpadden zijn heel schuw. Als ze worden vastgepakt door toeristen, raken ze in paniek en klapperen ze met hun vinnen. Dit zorgt voor breuken en losse klauwen. Ook laten toeristen de zeeschildpadden regelmatig vallen, wat een pijnlijke dood kan betekenen voor de schildpad.

6. Dolfijnenshows

Groot kans dat jij er ook wel eens bent geweest: een dolfinarium. Miljoenen toeristen bezoeken deze plekken, onbewust van het dierenleed. Dolfijnen worden geboren in kleine verblijven en krijgen nooit de open zee te zien, en wilde dolfijnen worden bruut gevangen.De dolfijnen lijden hun leven lang. Ze zwemmen in chloorbaden, die nooit kunnen tippen aan de open oceaan. De dieren zitten 24/7 opgesloten in kleine ruimtes, en moeten vaak gevaarlijke trucjes doen voor mensen.

7. Dansende apen

In Thailand worden bijna 300 apen gebruikt voor makakenshows. Ze worden vaak verkleed als geisha’s, en moeten gedwongen trucs uitvoeren.

Naast makaken worden ook andere apensoorten misbruikt. Ze worden als baby pijnlijk en agressief getraind, om menselijk gedrag aan te leren. Buiten hun optredens om leven ze in kleine kooien, of aan de ketting.

8. Bezoeken aan koffieplantages met gekooide civetkatten

Voor mensen is civetkoffie een luxeproduct, maar voor de dieren is er niks luxe aan. Civetkoffie of ‘kopi luwak’ is één van de duurste dranken ter wereld. Een kop van deze exclusieve koffie kost soms wel 75 euro. Deze koffie wordt gemaakt met behulp van civerkatten. Dit zijn kleine zoogdieren die in de jungle van Azië en Afrika leven. Ze eten de koffiebessen, en poepen de bonen daarna uit. Deze bonen worden verzameld en gewassen, en daarna wordt er koffie van gemaakt.

De civetkatten worden gevangen met kooien, klemmen en honden. Deze methoden zorgen vaak voor verwondingen. De dieren worden daarna verkocht aan markten en boerderijen, om de rest van hun leven in kleine hokken te slijten. Ook moeten ze continu koffiebonen eten, terwijl civetkatten eigenlijk omnivoren zijn met een gevarieerd dieet.

9. Slangenbezweerders en cobra-kussen

Slangenbezweren is een eeuwenoude vorm van straatentertainment. De nieuwste trend op dit gebied is het kussen van cobras. Cobra’s zijn giftig en in sommige gevallen zelfs dodelijk voor mensen, maar toch worden ze steeds vaker gebruikt voor straatoptredens.

De cobra’s worden meestal uit het wild gevangen. Hun hoektanden worden weggehaald met een metalen tang, en hun gifkanalen worden geblokkeerd of verwijderd, vaak met niet-gedesinfecteerde apparatuur. Dit leidt tot pijnlijke infecties en kan de cobra’s doden.

10. Krokodillenboerderijen

Krokodillenfarms zijn, zoals de naam al zegt, boerderijen waar krokodillen worden gefokt. De dieren worden gebruikt voor hun huid, en ook voor krokodillenvlees. Toeristen komen naar de farms toe om krokodillen te zien, en ze zelfs op te eten.

Op veel krokodillenfarms mogen de toeristen de krokodillen zelf doden. De dieren leven met te grote groepen in betonnen kuilen, met slechte hygiëne. Door het gebrek aan ruimte én voedsel, vechten de krokodillen met elkaar. Dit eindigt vaak met afgescheurde poten, of zelfs de dood.

Krokodil achter een traliehekwerk